Kotorvaroška Dolina

Proslava 800-stotina godina Franjevačkog reda

Datum: 4.9.2009.


Jedini put koji nam valja slijediti jest put molitve, obraćenja, nove vjere i izgradnje savjesti u skladu s Božjim zakonom.

30. kolovoza u svetištu svetoga Ive u Podmilačju održano je franjevačko hodočašće svih franjevaca i štovatelja svetoga Franje sa područja Republike Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Za tu prigodu naša provincija Bosna Srebrena tiskala je prigodnu brošuru s geslom «Idi, Franjo, popravi moju kuću!»

Već u jutarnjim satima su počeli pristizati hodočasnici iz raznih krajeva gore spomenutih zemalja i pred samu misu dvorište i plato ispred bilo je puno. U 10,30 započeo je prigodni program predstavljanjem svih franjevačkih provincija, fratara i časnih sestara i franjevačkih svjetovnih redova. Na početku svete mise kao domaćin sve nazočne je pozdravio naš provincijal fra Lovro Gavran i u svojim riječima je naveo da je ovo bratski susret i zajedničko slavlje i jubilej svih franjevaca južnoslavenskog govornog područja. Poseban pozdrav je uputio sestrama klarisama koje tijelom nisu tu s nama ali su s duhom. Pozdravio je sve kongregacije fratara i časnih sestara koji žive duh svetog Franje u našem Redu. Poseban pozdrav je uputio FSR koji je najbrojniji, a također i Framu iz koje će nada da će izaći nova duhovna zvanja. Sve je pozvao da obilujemo svetošću koje je naš narod gladan., te da molimo za duhovne i vremenite potrebe ljudi našega vremena.

Misno slavlje predvodio je predsjednik konferencije južno slavenskih provincijala fra Josip Sopta koji je u svojoj propovijedi naglasio da je ovo prigoda da se svi okrenemo natrag, ali puni nade da idemo naprijed i na tu nakanu valja nam svima moliti. 800 godina jest naš ponos prošlosti. Sveti Franjo započeo je svoje obraćenje pred križem u crkvi sv. Damjana, počeo je popravljati crkve, sebe i narod u crkvi. Papa Inocent III poručio je Franji da ide sa svojom subraćom i da ljudima pokazuje put svetosti živeći evanđelje Isusa Krista. Tako su od 1209. godine fratri pošli u cijeli svijet živeći na specifičan način duh evanđelja. I na našim područjima mnogi su mučenici II svjetskog rata i poraća i nepravda nad njima još nije ispravljena. Ne trebamo se hvaliti zaslugama drugih fratara, važno je ne biti ohol i valja se kajati. Sve je pozvao da poput sv. Franje popravljamo porušeno i gradimo međusobno povjerenje. Franjo je pokazao da je evanđelje moguće živjeti i on sam rušio je mnoge granice među ljudima. Franjo je i začetnik ekumenizma s pravoslavcima. Svi smo pozvani da brišemo prokletstvo Balkana i moramo postajati novi ljudi donoseći u naše domovine novi duh i novu dobrotu. Zlo ne smije imati zadnju riječ! Obnavljajmo porušeno u nama i oko nas! Jedini put koji nam valja slijediti jest put molitve, obraćenja, nove vjere i izgradnje savjesti u skladu s Božjim zakonom. Pozvao je sve franjevce i franjevke naviještati Krista sv. Franje i franjevačkog reda, raspetoga ali proslavljenoga.

Poslije misnog slavlja uslijedila je okrepa pod šatorom za sve članove franjevačkog reda.
PeK

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 136.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, listopad 2023.

Datum: 6.11.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0004