Kotorvaroška Dolina

PREDSTAVLJENA UDRUGA „ ORAHOVA „

Datum: 11.1.2012.


Predstavljena Udruga

U Društvenom domu na Žitnjaku u Zagrebu 29. prosinca 2011. predstavljena je Humanitarno-kulturna udruga „ Orahova „. Radi se od udrugi prognanih Hrvata iz sela Orahove, župa Vrbanjci, u općini Kotor Varoš u BiH, gdje je registrirana i gdje joj je sjedište. Predsjednik udruge je Nedeljko Perić. Dopredsjednici su Svetomir Anušić i Mato Lukić, a tajnik Stipo Perić i blagajnik Ivica Antunović. Predsjednik nadzornog odbora je Marijan Miškić, a članovi su Niko Antunović i Marinko Kalauz. Predsjednik skupštine je Mato Bilanović, a dopredsjednik Zvonko Čakarić.

Cilj udruge je, uz ostalo, povrtak prognanih i raseljenih Hrvata Orahove, obnova srušenih, zapaljenih i devastiranih obiteljskih kuća i gospodarskih objekata, infrastrukturni poslovi, pravna pomoć, osobito oko povratka otete imovine i informiranje prognanih Orahovljana i Kotorvarošana o svim događanjima u Orahovi i Kotor Varošu.

Istaknuto je da Orahovljani nisu i neće zaborovati svoje rodno selo u kojemu je prije rata u oko 350 obitelji živjelo oko 1900 Hrvata i koje je sada potpuno pusto i do temelja porušeno i u kojemu dosada nije bilo nikakve obnove obiteljskih kuća, gospodarskih objekata i infrasturkturnih poslova.

Usprkos svemu tomu prognani Orahovljani rado i često dolalaze u svoj rodni kraj, osobito za blagdan Svih Svetih i Dušni Dan, prigodom blagoslova polja na mjesnom groblju 1. svibnja i za blagdane Velike Gospe i Svetog Roka, koji se naveliko slave u susjednim župama Sokoline i Kotor Varoš kada tisuće prognanih kotorvaroških Hrvata dođe u svoj rodni kraj. U vrijeme spomenutih blagdan većina Orahovljana obiđe zgarišta svojih kuća i svoje livade na kojima se okupljaju i druže, a mnogi i pod otvorenim nebom noće. Udruga „ Orahova „ osnovana je s nakanom da se promijeni postojeće stanje, rekao je predsjednik Nedeljko Perić.

Na predstavljanju udruge nazočili su fra Stipo Marčinković, župnik župe Sućuraj na otoku Hvaru, fra Stipo Karajica, župni vikar u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu i Marko Kljajić iz Udruge raseljenih Kotorvarošana u Kaptolu kod Požege. O aktualnim pitanjima povratka nazočnima je govorio Ivica Marčinković, tajnik Udruge kotorvaroških Hrvata iz Klinča Sela kod Zagreba.
Stipo Marčinković  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654