Kotorvaroška Dolina

Predstavljena knjiga i u Welsu

Datum: 22.10.2013.


Knjiga „Hrvati u Kotor Varošu“ – predstavljanje u Welsu

Dana 20. listopada 2013. u Austriji,u prostorijama Hrvatskog doma u Welsu, predstavljena je knjiga „Hrvati u Kotor Varošu“, čiji su autori i urednici prof.dr. Ivo Pranjković, fra Stipo Karajica i LukaVinojčić.
Prije predstavljanja održana je sveta misa koju je predvodio fra Stipo Karajica. Misi je nazočilo preko tisuću Hrvata porijeklom iz Bosne i Hercegovine te ostalih prostora bivše Jugoslavije. Inače u gradu Welsu i njegovoj okolici živi oko 3000 Hrvata s prostora bivše Jugoslavije, a poglavito iz BiH, među kojima su i brojni Hrvati iz Kotor Varoša.
Nakon mise brojni Hrvati ispunili su dvoranu Hrvatskog doma kako bi nazočili predstavljanju knjige Hrvati u Kotor Varošu. Predstavljanje knjige organizirali su predstavnici kluba Hrvata Kotor Varoša i Hrvatskog doma u Welsu u suradnji s fra Stipom Karajicom i Udrugom kotorvaroških Hrvata iz Zagreba, koju su u Welsu predstavljali predsjednik i dopredsjednik UKH Marko Bilobrk i Zoran Piličić te članovi Upravnog odbora Jozo Petrušić i Željko Šubara.
Uvodno je sve nazočne pozdravio gospodin Stipo Matanov, predsjednik Hrvatskog doma pri čemu je naglasio da su ovakva događanja most i poveznica između Hrvata u inozemstvu i domovine, koji doprinose očuvanju svijesti o vlastitoj pripadnosti i očuvanju kulturne i povijesne baštine Hrvata.
Nakon toga o knjizi su govorili prof. Zoran Piličić, dopredsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata i predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Kotor Varoš te fra Stipo Karjaica, jedan od idejnih začetnika i autora ove knjige.
U svome govoru prof. Piličićistaknuo je vrijednost ove knjige u očuvanju svijesti i sjećanja na povijest Hrvata kotorvaroškog kraja, koja nije bila nimalo lagana, nego naprotiv, puna patnji, muka i progona. Upravo o tome, po njegovim riječima, svjedoči i knjiga Hrvati u Kotor Varošu, koja je puna sadržajnih povijesnih činjenica i podataka o kotorvaroškom kraju još od rimskih vrema, preko turskih osvajanja pa sve do novije povijesti, II. svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. U svome govoru prof.Piličić osobito je istaknuo razdoblje Domovinskog rata, herojsku borbu i stradanje hrvatskog naroda u razdoblju od samo nepunih pet mjeseci u ljeto 1992., kada je tijekom teških borbi za obranu svojeg doma i ognjišta poginulo preko 140 bojovnika,a ranjeno i ozlijeđeno preko 200 branitelja. Tom borbom za svoje ognjište Hrvati iz Kotor Varoša su pokazali da nikada nisu poraženi niti će priznati bilo kakvu dominaciju nad sobom i svojim životima, već da će se svim sredstvima boriti za svoja prava i svoju samobitnost na tim prostorima.
Fra Stipo Karajica je posebnu pozornost posvetio vrijednosti ove knjige u očuvanju povijesnog sjećanja Hrvata iz Kotor Varoša te budućih pokoljenja. To je naročito važno u kontekstu činjenice da su pisani dokumenti i knjige o Hrvatima iz Kotor Varoša vrlo rijetki, a posljednja knjiga o toj tematici je tiskana prije nekoliko desetljeća. Fra Stipo se osvrnuo i na teškoće prilikom pisanja knjige, poglavito glede prikupljanja podataka i informacija, što je osobito bilo otežano činjenicom da su Hrvati iz Kotor Varoša danas raseljeni diljem svijeta i da je vrlo teško doći do pravih informacija i podataka. Pozvao je Hrvate da ne zaborave svoj kraj nego da još više ojačaju veze prema rodnom kraju i da na taj način doprinesu stoljetnoj borbi hrvatskog naroda za svoju samobitnost. Naznačio je i vrijednost knjige kao dokumenata kojim će se ponovno aktualizirati stradanje Hrvata u Domovinskom ratu te pomoći procesuiranju onih koji su u tome sudjelovali kao i osudi svih događanja i mučanja, kojima su Hrvati i drugi nesrpski narodi bili izloženi u Kotor Varošu.
Nakon predstavljanja knjige Kotorvarošanin Zlatko Marković, član Upravnog odbora Hrvatskog doma, zahvalio je gostima te pozvao sve nazočne na prigodni domjenak i druženje. Druženje i razgovori s Hrvatima iz BiH nastavljeni se do kasno poslijepodne te je dogovoreno da se ovakvi oblici suradnje nastave i dalje, a sve s ciljem jačanja veza između iseljenih Hrvata i domovine.
Stipo Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831