Kotorvaroška Dolina

Posjet župi Kotor Varoš i Sokoline

Datum: 12.6.2013.


Ova delegacija je dočekana ispred Spomen Obilježja stradalim Hrvatima u crkvenom dvorištu gdje je g.Leko položio vijenac žrtvama

Prvo bih se osvrnuo na posjet Predsjednika Hrvatskog Sabora g. Josipa Leke koji nas je posjetio 11.06. 2013.godine zajedno sa g.Tončijem Staničićem Veleposlanikom RH u Sarajevu, g-djicom Dunjom Jevak Konzulom u Banja Luci, g.Ivanom Šukerom saborskim zastupnikom, g-đom Marijom Rapo saborskom zastupnicom.
Ova delegacija je dočekana ispred Spomen Obilježja stradalim Hrvatima u crkvenom dvorištu, gdje je g.Leko položio vijenac žrtvama. Odbor za doček su sačinjavali naši župnici fra Anto i fra Marko, Dragan Juričević, predstavnik u vijeću naroda, Ivica Marčinković vijećnik u So-e Kotor Varoš,Ministri u vladi Rs-a g. Davor Čordaš i g.Vidović kao i predstavnici Udruga: Naša Nada,Sv.Rok,Novo Selo,Orahova,UKH Zagreb i Veterana Domovinskog Rata.
U ugodnom razgovoru i razgledanju crkve zadržali smo se dvadesetak minuta nakon čega je produženo na Sokoline. Na Sokolinama su g..Marko Bilobrk i župnik fra Marko dočekali delegaciju kojoj je prezentirano da ovako izgleda 13 od 18 Hrvatskih naselja na području općine.
Na kraju je g.Leko posjetio i obišao pogone SIM-TEHNIK-a koja zapošljava 80-tak ljudi a u vlasništvu je braće Marić iz Šibova. U ovom dijelu su nam se pridružili ponovo ministri : Čordaš i Vidović kao i Predsjednik Ustavnog Suda RS-a g. Selman Džerard te načelnik općine g.Vučanović i Predsjednica Skupštine g-đa Enisa Božičković. U prostorijama njihove upravne zgrade je održan i sastanak na kojem su svi prisutni iznijeli po nešto, te nam je g.Leko na kraju rekao da će Republika Hrvatska pružiti pomoć Hrvatima koji se žele vratiti kako financijsku tako i političku. Osobno smatram da je posjet bio izuzetno koristan što mi je g-đa Jevak i rekla te da nije očekivala da ćemo se tako pripreniti i sve prezentirati. Ono što je bitno nakon ovog posjeta je to da ne mislimo da će se sad sve samo rješavati nego naprotiv sad trebamo pokazati slogu i napraviti programe po kojima možemo tražiti konkretnu pomoć.
Moram na kraju istaći da za ovaj posjet najviše zasluga ima g.Jurčević a ostali smo pripomogli svatko u svojim mogućnostima.

Još jedna bitna ako ne i najvažnija stvar nas očekuje ove godine a to je popis pučanstva koji je od 1-15.10.2013. Sada je bitno da znamo na koga možemo računati kao popisivače i instruktore. Popisivača trebamo tridesetak, a instruktora 4 zato vas molim da se svi koji su u mogućnosti uključe u ovaj nadasve težak i obiman posao. Svi će biti honorirani koji budu prošli na natječaju. Ja vas molim da pratite kad je natječaj jer su rokovi kratki i treba odmah djelovati. Najbolje da se svi zainteresirani jave meni sa kontakt adresom a ja ću ga odmah obavjestiti o svemu. Na žalost oni koji ne budu popisani gube sva prava u svom rodnom mjestu.

Ivica Marčinković

  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005