Kotorvaroška Dolina

PETROVO 2014.

Datum: 2.7.2014.


Petrovo u Bilicama

Jeli zbog nedjelje, je li zbog lijepoga i toploga a ne prevrućega dana kojega nam je darovao Gospodin, ove godine se u Bilicama na proslavi apostolskih prvaka, sv. Petra i Pavla okupilo skoro dvije stotine vjernika. Iako je put bio izderan od zadnjih kiša i okolne međe zarasle u trnje prošarane raznolikim gomilama otpada koji dovezoše i ostaviše iza sebe naši uljudni sus(j)edi s prešutnim blagoslovom vlasti, to nije moglo umanjiti značaj ove svetkovine za nas katolike i za Bilice. Pa još pripremljena ploča za obnovu kuće Joze Lučića i već dva nova krova polako podgrijavaju nadu da ima života za ovo mjesto. Svetu Misu predvodio je naš Biličanin, fra Marko Bandalo koji reče da ima tremu pred svojima, ali koji na svoj jednostavan način predstavi nam ove prvake apostolske u njihovoj ljudskoj osebujnosti ali i u onome što su postali pod upravljanjem Nebeskoga učitelja Isusa Krista. Nakon svojih lutanja naučili su da je s Kristom sve moguće, pa i slobodno poći putem križa do pune pobjede. Groblje je bilo lijepo uređeno i očišćeno. Takva su uglavnom i ostala naša groblja, Bogu hvala.
Da bi biljka mogla sigurno rasti treba imati jak korjen. Mislim da je upravo groblje mjesto gdje mi ljudi možemo ojačati svoje korjenje. Svjesni svoje baze, zemlje u koju smo posađeni korjenom, svoje živote dižemo poput grana prema nebu. Što nam je čistiji pogled prema nebu jača naš život i čvršće se ukorjenjujemo i teže povijamo svkojakim vjetrovima i mijenama života.
Poslije mise ostali smo u lijepom zajedničkom druženju uz pripremljemi objed za sev, ali isto tako mnogi su otišli do onoga što je ostalo od njihovih domova, vjerujem jne proklinjući nego nadajući se boljem sutra.
Fra Anto šimunović
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005