Kotorvaroška Dolina

Peto Kotorvaroško sijelo

Datum: 10.1.2011.


Kotorvaroško sijelo održat će se i ove godine na istom mjestu i u isto vrijeme.Tridesetak složnih i aktivnih članova Udruge raseljenih Hrvata kotorvaroške doline iz Velike upriličilo je u Slavonskoj Požegi 28. prosinca 2010. god. u restoranu «Sara« peto veliko okupljanje Kotorvarošana pod nazivom Kotorvaroško sijelo. Na sijelu se našlo oko petstopedeset uzvanika i prognanih Kotorvarošana koji su utočište našli u raznim mjestima Hrvatske ili žive i rade u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Austriji i drugim europskim zemljama, a za božićne blagdane došli su u Hrvatsku.
Sijelu je nazočio požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, požeški gradonačelnik i saborski zastupnik Zdravko Ronko, gradonačelnik Kutjeva Ivica Nikolić, dopredsjednik požeškog Gradskog vijeća dr. Marijan Cesarik, dopredsjednik Skupštine Kotor-Varoša Ilija Marić i član Općinskog vijeća Mato Lovrenović, šest župnika s područja požeške kotline i šest svećenika rođenih u Kotor-Varošu: kotorvaroški župnik fra Anto Šimunović, župnik Sokolina fra Marko Bandalo, fra Stipo Marčinković iz Sućurja na otoku Hvaru, fra Stipo Karajica iz Zagreba, fra Zoran Mandić iz Podmilačja, velečasni Anto Ivić i sestra Margarita Vilus koja radi u Rijeci.
Nakon uvodne riječi tajnika Udruge raseljenih Hrvata kotorvaroške doline i voditelja programa Milorada Bandala nastupili su članovi kotorvaroškog HKUD-a «Hrvoje Vukčić Hrvatnić« iz Velike, KUD-a « Ivan Goran Kovačić « iz Velike i pougarskog KUD-a «Pougarje« iz Brestovca Daruvarskog. Potom je predsjednica Udruge Katica Pavlović pozdravila sudionike sijela i obavijestila ih o nastanku i aktivnostima Udruge koju je u općini Velika 2006. godine osnovao Marko Kljajić i prijatelji.
Nazočnima se u kotorvaroškoj narodnoj nošnji obratio i gradonačelnik grada Kutjeva Ivica Nikolić koji se pohvalio svojim kotorvaroškim podrijetlom. Ilija Marić je predsjednici Pavlović predao kartu Kotor-Varoša na kojoj su upisana sva hrvatska sela. Poručio je Kotorvarošnima da je lijepo što se u Hrvatskoj okupljaju i zamolio ih da ne zaborave svoj rodni kraj u kojemu ih rado želi vidjeti. Nakon večere sudionicima sijela pjevali su Jakov Topalović, rodom iz Kotor-Varoša, i Josipa Jurić, čiji su se roditelji prije rata doselili u požešku kotlinu. Jakov je pjevao pjesme sa svoga nosača zvuka «Pjesme našeg kraja«. Pratili su ih tamburaši «Grofovi« iz Velike i VIS «San« iz Slavonske Požege koji su nazočne zabavljali tijekom cijele noći, kao i na dosadašnjim sijelima.
Članovi Udruge raseljenih Hrvata kotorvaroške doline iz Velike, osobito njihova predsjednica Katica Pavlović, prezadovoljni su odazivom Kotorvarošana na ovo dobro organizirano sijelo i pozivaju sve, osobito mlade da im se pridruže u radu za prognane Kotorvarošane i da brojčano i glasovno ojačaju HKUD «Hrvoje Vukčić Hrvatinić«.
Kotorvaroško sijelo održat će se i ove godine na istom mjestu i u isto vrijeme.
Stipo Marčinković

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831