Kotorvaroška Dolina

Održan susret raseljenih Kotorvarošana

Datum: 6.7.2012.


Održan četvrti susret raseljenih vjernika kotorvaroške doline

U župi Gospe od Anđela u Sesvetskoj Sopnici kraj Zagreba održan je u nedjelju 1. srpnja četvrti susret raseljenih vjernika kotorvaroške doline. Susret je započeo misnim slavljem koje je, uz suslavlje župnog vikara domaćina fra Stipe Karajice, fra Drage Prgometa iz Australije, kotorvaroškog župnika fra Ante Šimunovića, predslavio vlč. Anto Ivić, župnik župe Sv. Marije Magdalena iz Sopja. Raseljeni kotorvarošani iz zavičajnih župa Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci su se okupili pod motom „Susresti drage ljude i čuti o rodnom kraju“, a misu zahvalnicu su slavili u spomen na dvadesetu obljetnicu od progona iz rodnog Kotor Varoša.
Na početku mise okupljene Kotorvarošane i sve okupljene vjernike je riječima dobrodošlice pozdravio fra Stipo Karajica, te izrazio zadovoljstvo što Kotorvarošani održavaju svoj susret upravo u župi Sesvetska Sopnica, povjerenoj bosanskim franjevcima koji, uz pastoralno djelovanje, grade i pastoralni centar. Misno slavlje je skladnim pjevanjem uzveličao župni zbor pod ravnanjem Lane Zlatar Pravice.
Misi su nazočili i predsjednik Gradske čevrti Sesvete Željko Blažinović, dopredsjednik Skupštine Općine Kotor Varoš Ilija Marić, zastupnik u domu naroda RS-e Dragan Juričević, predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata u Zagrebu Marko Bilobrk, predsjednici zavičajnih udruga Jajce i Hrvata Posavine Pejo Spajić i Ivan Martić i zapovjednik kotorvaroške bojne Zoran Piličić.
Na kraju misnog slavlja kotorvaroški župnik fra Anto Šimunović je pozdravio okupljene Kotorvarošane i sve prisutne vjernike, posebice one župe Sesvetska Sopnica i okolice. Pozvao je Kotorvarošane da i dalje održavaju veze s rodnim krajem. Te veze su posebno vidljive za Veliku Gospu i Rokovo, kada iz godine u godinu sve veći broj Kotorvarošana hodočasti svojoj Gospi i Sv. Roku i pozvao ih da i ove godine dođu i posjete svoj kraj, posebno da se okupe sredinom listopada za završno obilježavanje dvadesete obljetnice stradanja Hrvata Kotor Varoša i u skladu s mogućnostima sudjeluju u podizanju spomen-obilježja stradalim i nestalim Hrvatima za vrijeme drugog i domovinskog rata na području Kotor Varoša.
Nakon mise u župnom dvorištu je upriličena okrepa koju su za ovu prigodu pripravili domaćini i domaćice iz kotorvaroškog kraja. Druženje je upotpunjeno i u pružanju važnih informacija o sudjelovanju na ovogodišnjim lokalnim izborima. U tom dijelu programa okupljene Kotorvarošane je prigodnim riječima pozdravio Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.
U skladu s predviđenim programom ovogodišnjeg susreta Kotorvarošana na župnom terenu je odigrana i zanimljiva nogometna utakmica između „Mladosti“ Kotor Varoš i „Veterana“ Sesveta. Pobijedili su gosti rezultatom 8:7, ali je rezultat po prikazanoj igri po tropskim vremenskim uvjetima mogao biti i na strani drugih. Susret je završen uručivanjem zahvalnica organizatorima i sponzorima ovog susreta, sa željom da ovakvih zavičajnih susreta bude više i da oni budu radost i potreba onima kojima rodni kraj jest drag.
Josip Tolić
 

Hvala sponzorima i podupirateljima IV. susreta raseljenih Hrvata i vjernika Kotorvaroške doline, održanog 1. srpnja u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba:

Petar Petrović , Ilija Petrović, Matoš Petrović, Marko Petrović, Marijan Miškić, Stipo Marić – Lukčin,  Ivan Grgić, Jakov Marković, Marijan Jukić, Ivica Grgić – Grga, Jozo Petrušić, Marko Julardžija – Kačar, Petar Julardžija - Kačar , Stipo Marčinković – Eso, Marko Bilobrk, Ivan Klarić , Ilija Lukić – Čerčo, Darko Kljajić, Željko Šubara, Marko Grgić – Kiza, Urbani prostori Milišić , Stipo Kuzek – Limar, Tojin Grgić (Perin), Marko Šimunović - Cvičko , Marinko Grgić, Pekara Sopnica, vl. Štef Prekpalay, Distribucija Dobro, vl. Ivan Dumančić, Andrija Kovač, Stipo Zeba, Anto Zeba - Vajzo, Ilija Grgić (Tomin), Marko Bjelobrk – Capo,T.O. AQUALI, vl. Dalibor Propadalo, Foto „Studio Time“,  vl. Đani Kekić, Kotorvarošani iz Klare, Stipo Petrušić – Kubala, Filip Matanović              

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654