Kotorvaroška Dolina

Održan peti susret

Datum: 10.7.2013.


Sesvetska Sopnica/Zagreb, 8. srpnja 2013

Peti susret raseljenih vjernika kotorvaroške doline u najkraćem bi se mogao sažeti ovako „prepoznatljiv po vjernosti i ljubavi prema rodnom zavičaju“. Dojmovi su to s petog susreta –malojubilarni - raseljenih vjernika kotorvaroške doline, održanog kao i svake godine dosada na prvu srpanjsku nedjelju u župnoj crkvi Gospe od Anđela u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba. Misno slavlje je predslavio vlč. Slavo Grgić, kotorvarošanin, a sada ravnatelj Katoličkog školskog centra u Bihaću, uz suslavlje domaćina župnika fra Zdravka Dadića i župnog vikara fra Stipe Karajice, vikara iz posavske Gornje Dubice fra Drage Prgometa i kotorvaroškog župnika fra Ante Šimunovića.
Raseljeni Kotorvarošani iz rodnih župa Kotor Varoša, Sokolina i Vrbanjaca su se okupili pod motom „Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju“, a misu zahvalnicu slavili su u spomen na sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz kotorvaroške doline.
Na početku mise okupljene Kotorvarošane i sve vjernike je riječima dobrodošlice pozdravio župnik fra Zdravko Dadić, te izrazio zadovoljstvo što vjernici kotorvaroških župa održavaju i ovogodišnji svoj susret u župi Sesvetska Sopnica, povjerenoj bosanskim franjevcima koji, uz pastoralno i karitativno djelovanje, grade i pastoralni centar, a pri tome podržavaju i potiču zavičajna okupljanja i susrete.
Misno slavlje je skladnim pjevanjem uzveličao župni zbor pod ravnanjem Monike Blažević, kao i nazočni veliki broj članova župnog pastoralnog vijeća, FSR-a i Frame, koji su dali svoj veliki doprinos i pomoć u izvedbi i obogaćenju drugog dijela programa kotorvaroškog susreta ispred župne crkve i kuće u Sesvetskoj Sopnici. Sve nazočne su također svojim dolaskom u narodnoj nošnji rodnog kraja uvelike počastli na svetoj misi, a i kasnije prigodnim igrama i pjesmom članovi HKUD Hrvoje Vukčić Hrvatinić i Udruge raseljenih Hrvata kotovaroške doline iz Velike, koje su predvodili Ivanka Ivić i Marko Kljajić.
Misi i petom susretu kotorvarošana nazočili i su predstavnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Zeba, inače kotorvarošanin, predstavnik gradonačelnika grada Zagreba Stipe Zeba, gradonačelnik Kutjeva Ivica Nikolić Pašalija, rodom kotorvarošanin, predsjednik Gradske čevrti Sesvete Marijan Tomurad, predsjednik mjesnog odbora Radoslav Dumančić, vijećnik u SO Kotor Varoš Ivica Marčinković, zastupnik u domu naroda RS-a Dragan Juričević, predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata Marko Bilobrk, predsjednici i predstavnici zavičajnih udruga Prsten, Jajce, Orahova i Hrvata Posavine Marjan Biškić, Pejo Spajić, Marijan Miškić i Ivan Martić i zapovjednik kotorvaroške bojne i vijećnik u zagrebačkoj skupštini Zoran Piličić. Svi su oni tijekom drugog dijela programa uputili riječi pozdrava i ohrabrenja u nastojanju oko očuvanja zavičajnih vrijednosti.
Na kraju misnog slavlja kotorvaroški župnik fra Anto Šimunović je pozdravio okupljene Kotorvarošane i sve prisutne vjernike, posebice one župe Sesvetska Sopnica i okolice. Pozvao je Kotorvarošane da i dalje održavaju veze s rodnim krajem. Te veze su posebno vidljive prigodom važnijih zavičajnih svetkovina i blagdana, kada iz godine u godinu sve veći broj Kotorvarošana hodočasti svojoj Gospi i Sv. Roku i pozvao ih da i ove godine dođu i posjete rodni kraj, obiđu grobove svojih bližnjih, posebno da se okupe opet sredinom listopada prigodom obilježavanja komemoracije žrtava stradanja i progona Hrvata Kotor Varoša i u skladu s vlastitim mogućnostima financijski pomognu otplatu troškova podizanja spomen-obilježja žrtvama rata u Kotor Varošu i njegovoj okolici.
Nakon mise u župnom dvorištu je upriličena okrepa koju su i za ovu prigodu pripravili i pomogli kotovarošani i njihovi prijatelji, posebno članovi organizacijskog Odbora. Druženje je upotpunjeno pružanjem važnih informacija, kao i pozivom na što veći odziv za ovogodišnji popis stanovništva u BiH.
Susret je završen uručivanjem zahvalnica organizatorima i sponzorima ovog susreta, a na poseban način čestitali i uručili prigodne darove mladom kotorvarošaninu i sportašu Hrvatske Mateu Kovačiću, osvajaču četiri zlatne medalje na nedavno održanom državnom juniorskom atletskom prvenstvu, ugradivši pri tome i zajedničku veliku želju da ovakvih zavičajnih susreta bude više i da oni budu radost i potreba onima kojima rodni kraj jest drag.

Tekst Stipo Tomić &fotografije Mladen Novak Mrakan


  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831