Kotorvaroška Dolina

NE ZABORAVITE!

Datum: 19.10.2014.


22. obljetnica progona Hrvata iz Kotor Varoši

Na današnji dan prije 22 godine Hrvati iz Kotor Varoši doživjeli su najveći egzodus u svojoj povijesti. Dana 18. listopada 1992. nekoliko tisuća Hrvata je, nakon mjeseci teške i krvave borbe sa srpsko-četničkim agresorom, uz posredovanje međunarodne zajednice, prisiljeno, uz prijetnje smrću, glađu i nemogućnošću života na svome ognjištu, napustiti svoja stoljetna ognjišta i svoje domove. Taj bestijalni i brutalni egzodus bio je šamar i poniženje za međunarodnu zajednicu, koja je nemušto i sramotno ne samo gledala nego i pomagala progon, a sve pod krinkom brige za sigurnost nesrpskog življa na području kotorvaroške doline.
Danas, 22 godine poslije te kalvarije, sve je ostalo isto kao i tada – Hrvata više nema u Kotor Varoši, a dužnosnicima, srpskim i međunarodnim, usta su puna demokracije, krasne budućnosti i obećanja u bolje sutra. Svi sudionici i odgovorni za taj progon i stradanje Hrvata iz Kotor Varoši u međuvremenu su oprali ruke od toga, prebacujući krivnju na nekoga imaginarnog. Nitko još nije osuđen za taj egzodus, stotine ubijenih, ranjenih i ozlijeđenih Hrvata, što je još jedan dokaz nepravde, nezainteresiranosti i nemoći onih koji trebaju i moraju brinuti o poštivanju međunarodnog prava i prava na istinu.
Stoga, mi koji smo ostali živi ne smijemo to zaboraviti i moramo svjedočiti istinu, jer nas na to obvezuju naši pali hrvatski branitelji, nevine žene, starci i djeca ubijeni i prognani u tom brutalnom agresorskom i genocidnom pohodu.

Zoran Piličić, prof.
dopredsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654