Kotorvaroška Dolina

Naš običaj šaranja jaja

Datum: 19.4.2014.


Naši lijepi običaji

U kotorvaroškom kraju uz Uskrs vezani su različiti običaji. Većina njih se održala do danas. Najstarija tehnika šaranja jaja poznata po ovim prostorima je tehnika šaranja voskom. Iako je ta tehnika teška i iziskuje strpljenje i vrijeme ipak se očuvala do današnjih dana a kako nam kaže naša Ana Šimunović-Cvićanka ona se prenosi s koljena na koljeno. Ona je to naučila od svoje majke a nada se da će i njena djeca i unučad dalje prenositi i nastaviti sa ovom tradicijom.
Glavni pribor za šaranje jaja je pisaljka i pravi pčelinji vosak. Što je pisaljka tanja to su šare ljepše i bolje. Ana nam kaže da crta svašta, križeve, grančice, cvijeće, ponekad imena, a da je ovo zapravo prava umjetnost. Jaja se većinom boji u ljusci od crvenog luka, a kupuju se i druge boje za jaja i tkaninu ali ponekad i nisu dobre te boje.
U našem kraju na sam Uskrs poslije pučke mise biraju se najljepše našarana jaja. Žiri uvijek ima težak posao jer treba o toliko prekrasnih našaranih jaja izabrati ono najljepše.
Narodna nošnja koja je na Ani je njena vlastita izrada. Ona sama veze i šije našu narodnu nošnju a jelek koji je na njoj je djelo njene kćerke Mire.
Našoj Cvićanki želimo da još puno, puno godina održi ovaj običaj i da ga prenosi i širi među svojom djecom, unučadima i prijateljima prenoseći im onu najljepšu tehniku crtanja.
Viki


  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654