Kotorvaroška Dolina

Mlada misa vlč. Nikole Gajića

Datum: 5.8.2013.


Sine, budi uvijek dobar i budi uvijek s Kristom i neka Krist uvijek bude s tobom!

U nedjelju 28. srpnja u župi Volosko u Rijeci svečano je proslavljena mlada misa vlč. Nikole Gajića, svećenika Riječke nadbiskupije i jedinog djeteta samohrane majke, koji je za svoje svećeničko geslo izabrao riječi psalma 34.: "Gledajte u Gospodina i razveselite se!" Svećenici, vjernici, rodbina i prijatelji okupili su se kod crkve sv. Roka gdje su mladomisnika pozdravile dvije djevojčice i blagoslovila majka Božica riječima: "Sine, budi uvijek dobar i budi uvijek s Kristom i neka Krist uvijek bude s tobom!" Potom je uz pjesmu "Krist na žalu" krenula procesija do župne crkve sv. Ane gdje je mladomisnika pozdravio član ŽPV-a Kristian Lenić. Uz mladomisnika koncelebriralo je petnaestak svećenika među kojima su bili mladomisnikovi ujaci, bosanski franjevci braća fra Juro i fra Stipo Marčinković i rođak fra Pero Karajica, rektor Nadbiskupijskog sjemeništa u Rijeci vlč. Sanjin Francetić i opatijski dekan i župnik Lovrana vlč. Matija Rašpica te mladomisnik Mate Berišić rodom iz Janjeva na Kosovu. Uz brojne vjernike Voloskoga i grada Rijeke i drugih okolnih mjesta i župa u mladomisničkom slavlju sudjelovalo je desetak bogoslova Riječke nadbiskupije i Porečko-pulske i Gospićko-senjske biskupije te znatan broj prognanika iz Kotor Varoša u BiH gdje je rođena mladomisnikova majka. Liturgijsko pjevanje predvodili su domaći pjevači, a prigodnu propovijed izrekao je mjesni župnik vlč. Petar Belanić koji je na kraju euharistijskog slavlja čestitao mladomisniku, njegovoj majci, rodbini i prijateljima i župljanima sv. Ane u Opatiji i Voloskoga istaknuvši kako je zadnju mladu misu u Voloskom prije 86. godina ( 26. srpnja 1927. ) slavio salezijanac Giovanni Grabar. Zahvaljujući majci i onima koji su mu pomogli postati svećenikom, kao i onima koji su pripremili ovo slavlje i svima koji su sudjelovali u njemu, mladomisnik je isataknuo kako su svojim molitvam na « velikim « koljenima na njegovo svećeničko zvanje sudbonosno utjecali vjernici župe sv. Ane u Opatiji, te župe sv. Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici i sv. Ane u Voloskom. Djulijana Antony, jedna od takvih vjernica, čestitala je mladomisniku čitajući mu s puno emocija svoju pjesmu napisanu za ovu prigodu.
Nakon mlade mise slavlje se nastavilo u restoranu Kvarner u Lovranu gdje je program vodio fra Pero Karajica, a govorili su: župnik Belanić, rektor sjemeništa Francetić, ravnatelj Karitasa Riječke nadbiskupije i Svećeničkog doma Nikola Buranić, bogoslov Laurent Kružić, s. Mirjam Radošević i mladomisnikovi ujaci Vlado Vujičić i fra Stipo Marčinković. Ugodno je bilo slušati duhovne pjesme svirača i pjevača Alena i Doriana Škrobonje i čuti riječi: « Sine mili, ponosna ti mati, za Gospodina sve si spreman dati. Dok je takvih, vjera će nam vječno živjeti."
-----------------
Mladomisnik Nikola Gajić rođen je u rijeci 10. ožujka godine 1988. od oca Zlatka i majke Božice r. Vujičić koja ga je kao svoje jedino dijete i kao samohrana majka othranila i odgojila u župi sv. Ane u Opatiji. Srednju školu pohađao je u sjemeništu Zmajevac u Zadru, a teologiju je studirao u Rijeci. Za đakona ga je zaredio riječki nadbiskup Ivan Devčić 14. listopada 2012. u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela na Jelenju, te je đakonsku službu obnašao u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici. Za svećenika Riječke nadbiskupije zaredio ga je nadbiskup Devčić 5. svibnja 2013. u riječkoj katedrali sv. Vida. Od tada je župni vikar u župi sv. Ane Volosko. Uskoro odlazi na novu dužnost u mjesta Čabar i Plešće.
Volosko, 28. srpnja 2013. Stipo Marčinković
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 136.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, listopad 2023.

Datum: 6.11.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0004