Kotorvaroška Dolina

Misa zahvalnica raseljenih kotovarošana

Datum: 16.11.2009.


Susresti drage ljude i čuti o rodnom kraju... moto susreta

 

Sesvete/Zagreb - Crkva svetog Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima bila je u subotu 14. studenog ove godine pretijesna da bi primila sve raseljene Hrvate kotorvaroške kotline, iz župa Rođenja BDM - Kotor Varoš, Uznesenja BDM - Sokoline i Sv. Franje Asiškog - Vrbanjci koji su se u ovom poznatom svetištu i pod suzaštitom prvog hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića ikupili pod motom:"Susresti drage ljude i čuti o rodnom kraju ...“ i slavili svetu misu zahvalnicu u spomen na sedamnaest godina od nehumanog progona vjernika i Hrvata iz kotorvaroške kotline. Okupilo ih se oko petstotinjak raseljenih diljem Hrvatske i dijaspore, da zajedno sa odnedavna svojim novim kotorvaroškim župnikom fra Antom Šimunovićem, drugim kotorvaroškim svećenicima, časnim sestrama i prijateljima zahvale Bogu za dar života i sva dobra primljena od nebeskog Oca.

Na početku misnog slavlja okupljenima je prvo riječi dobrodošlice uputio kapelan Sesvetskih Sela vlč. Andrija Jambreuš. Pod misnim slavljem se molilo i sjećalo svih pokojnika, posebno stradalih branitelja i civila tijekom drugog svjetskog i domovinskog rata u kotorvaroškoj kotlini. Misno slavlje je uzveličao skladnim pjevanjem zbor raseljenih kotorvarošana pod ravnanjem Mande Josipović.

Misi su također nazočili, a i u kasnijem programu prigodnim riječima sve pozdravili ispred gradonačelnika Milana Bandića, predstojnik Kabineta i savjetnik za društvene djelatnosti g. Stipe Zeba, dopredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda g. Davor Čordaš, ministar za ljudska prava i izbjeglice Vlade Bosne i Hercegovine g. Slavko Marin, koordinator za BiH u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH g. Mario Zeko, dopredsjednik Skupštine Općine Kotor Varoš g. Ilija Marić, donedavni župnik fra Pero Karajica, najstariji kv svećenik fra Marko Kovačić, domaći sesvetski župnik vlč. Vlado Hren i ispred organizacijskog Odbora fra Stipo Karajica.

Nakon mise u dvorani Pastoralnog centra upriličen je prigodan program u opuštenom druženju i kušanju domaćih specijaliteta, pripremljenih posebno za ovu prigodu od domaćina i domaćica kotorvaroškog kraja. Druženje je upotpunjeno i u pružanju temeljnih informacija o aktualnim temama, kao što su podnošenje zahtjeva za dobivanje osobne karte, provedba zakona o prijavi imovine sukladno zakonu Skupštine RS, podnošenje zahtjeva za obnovu kuća i drugih programa kod RH i BiH. Prijedlog izrade adresara raseljenih kotorvaroških obitelji podržan je ponajviše iz razloga kako bi se na takvim temeljima mogle sve buduće mlade generacije jednog dana nadahnuti na čistoći i potrebama svoga iskona i tako pronaći svoje mjesto u posjeti i obnovi kotorvaroške kotline.

Cjelokupan program druženja je na veoma simpatičan način vodio fra Zoran Mandić, župnik župe sv. Ive Krstitelja u Podmilačju kod Jajca, a program su također obogatili pjesmom i igrom članovi KUD „Hrvoje Vukčić Hrvatinić“ iz Velike predvođeni gosp. Markom Šipurom, koji su okupljenima barem na trenutak pokazali samo dio bogate kulturne baštine kv kraja i tako mnogima probudili sjećanja na vremena kada se to činilo u rodnom kraju.

Susret je završen zahvalom organizatorima, pokroviteljima i domaćinima ovog susreta, sa željom da ovakvih zavičajnih susreta bude više i da oni budu tradicijom na radost i potrebu onih kojima rodna gruda jest svetinja, makar se pokatkad to i drugačije činilo.

Fra Stipo Karajica, Sesvetska Sopnica

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 136.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, listopad 2023.

Datum: 6.11.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0004