Kotorvaroška Dolina

Maškare

Datum: 18.2.2010.


U našoj župi od petka, 12. veljače grupa maškara sa našim svećenicima krenula je u obilazak župe.

Maškare i karnevali nude osobama priliku da na površinu iznesu svoju fantaziju i ožive svoju maštu, a veljača je vrijeme koje je bilo obilježeno maskama i dobrom zabavom
To je vrijeme kada svatko može biti što želi. Da bi ušli u maškare nisu bitne vaše godine već samo dobra volja! Nekada davno ljudi su maskiranjem pokušavali dozvati i odobrovoljiti bogove, maskama su se štitili od nesreća, prirodnih nepogoda, loše sreće – svega lošeg što ih može snaći i čega se boje. Taj  se običaj zadržao sve do danas. Počeci maškara vezani su uz pravilo nastalo u 9. stoljeću koje je propisivalo da u ponedjeljak i utorak prije Čiste srijede ili Pepelnice i korizme svećenici drže post. Kako bi narod lakše izgovarao te riječi, nastao je skraćeni oblik karneval ili mesopust.

U našoj župi od petka, 12. veljače grupa maškara sa našim svećenicima krenula je u obilazak župe. Obišli su sva naša sela i svugdje su bili lijepo dočekani, dobro ugošćeni a i darovani, uz ispriku pojedinima koje nisu obišli zbog vremenskih uvjeta (snijeg).

Tradicionalno na pokladni utorak župna kuća je bila puna maškara i gostiju. Maškare su se takmičile za izbor najbolje maske, potrudio se župnik fra Anto ispričati jednu priču ali je bio ubrzo prekinut smijehom. Našu zabavu i sve nas uvelike je razveselio i naš bivši župnik fra Pero koji je ujedno bio i član žirija. Izabrane su i najbolje maske, kao i utješna nagrada, a pobjednici su darovani slatkim i novčanim darovima.

Zabava je nastavljena i kasnije, na stolovima je bilo svega, slatkiša, meze, krofni, kolača,vina. I ove godine gospođa Branka Juričević napravila je dobro uštipke koji su ubrzo nestali sa stolova.

Nakon pokladnog utorka dolazi Čista srijeda  i karneval završava. Započinje korizmeno razdoblje od 40 dana koje prethodi Uskrsu, kada se maske spremaju u ormar i ponovno postajemo oni obični – mi!
Viki

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654