Kotorvaroška Dolina

Krizma u Vrbanjcima

Datum: 4.8.2010.


Ovogodišnja krizma u Vrbanjcima
Sigurno jedan od najvažnijih događaja u ovoj godini za župu sv. Franje Asiškog, Vrbanjce jest proslava sakramenta POTVRDE koja je bila u subotu, 31. srpnja u župnoj crkvi u Vrbanjcima. Iako na području župe trenutno ne živi ni jedno dijete u dobi za primanje sakramenta potvrde ipak smo ga svečano proslavili. Naime, jedna grupa Vrbanjčana koji žive i rade i Švicarskoj a imaju djecu u dobi za primanje sakramenta potvrde željeli su da njihova djeca prime taj sv. sakramenat u svojoj rodnoj župi. Srećom da se i otac biskup Franjo Komarica mogao prilagoditi njihovom terminu. Nakon toga sve je bilo u redu. Djeca su bila lijepo pripremljena. Najveći broj, njih, petero spremala je suradnica pri HKM St. Gallen gospođica Dragica Bošnjak, jedno se spremalo u Njemačkoj, jedno u Hrvatskoj i četvero u župi Kotor Varoš. Zanimljivo je da su svi iz Vrbanjaca jednog prezimena, Piličić. To su: Ivana, Antonija, Katarina, Terezija, Josip, Matej i Lukas. Iz Kotor Varoša bili si Marijana, Irena i Petar Verić, svi iz jedne obitelji i Veljko Vidaković. Svi oni su se vrijedno pripravljali, a zadnji tjedan su zajednički dovršili svoju pripravu.
U petak, 30. srpnja bila je zajednička ispovijed za krizmanike, njihove roditelje i kumove. Sve je bilo spremno za veliki dan. Iako je subota bila tmurna i kišovita, ipak se mogla osjetiti uz malu napetost, razigrana radost mladosti. Oko 10.00 sati stigao je otac biskup. Nakon svečanog ulaska u crkvu, molitve i blagoslova te pozdrava upravitelja župe fra Ante Šimunovića, biskup je održao lijepu katehezu o sakramentu potvrde usput pomalo ispitujući krizmanike. Otac biskup bio je zadovoljan znanjem i pripremljenošću krizmanika koje je pomalo kočila neizbježna trema.
¸ Točno u 11.00 sati počela je sveta misa. Uz oca biskupa suslavili su fra Anto Šimunović, župnik kotorvaroški i upravitelj župe Vrbanjci, fra Marko Bandalo, župnik sokoljski i fra Pero Karajica, žunik u župi Dobrinja u Sarajevu. Pjevanje na misi sviranjem je animirala krizmanica Ivana Piličić uz pomoć ostalih krizmanika i okupljenih vjernika. Otac biskup u nadahnutoj propovijedi posebno je pohvalio ljubav roditelja djece prema rodnome kraju i ohrabrio ih je da i dalje svojoj djeci ulijevaju tu ljubav prvenstveno svojim primjerom. Posebno je pozvao krizmanike da se otvore Duhu Svetome i da darove koje ima Duh Sveti daruje u sakramentu potvrde iskoriste i za vlastiti rast u vjeri i za dobrobit cjele Crkve i svoga naroda i kraja. Upozorio ih je da se ne prepuste svemu što im nudi svijet u kojemu žive već da im kriterij u odabiru budu one vrednote i mjerila kojima nas uči naša vjera. Na kraju, biskup je pohvalio pripremljenost krizmanika i samu organizaciju ovoga velikog slavlja i za župu Vrbanjce i za cijeli naš kraj. Poslije misnoga slavlja otac biskup obišao je one koje je mogao i kod njihovog obiteljskog stola, ali samo nakratko jer je morao žuriti na put. Krizmanici i njihovi roditelji u krugu svojih obitelji, kumova i prijatelja nastavili su slavlje do večernjih sati. Dao Bog da u našem kraju bude što više ovakvih slavlja koja mu vraćaju život.
Fra Anto Šimunović


Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005