Kotorvaroška Dolina

KRIŽ NA LISINAMA

Datum: 4.12.2010.


Postavljen križ na brdu Lisina
U Bibliji, brdo, gora je mjesto susreta čovjeka i Boga. Na brdima su se gradili žrtvenici, groblja itd. Tako su kršćani od davnina na brda postavljali križeve, prepoznatljivi znak svoje vjere. Mnoga naša brda ukrašavali su križevi. Oni su nam uvijek bili spomen i podsjetnik tko smo i što smo. Neki su davno srušeni i zaboravljeni, neki su obnovljeni.
Na brdu Lisine, koje dominira iznad Gornje Orahove i onim krajem, oko 1 km od Orhovskog groblja, stajo je križ još iz 19. stoljeća. On je vremenom obnavljan, međutim, pred sami rat je pao. Uskoro su i njegovi štovatelji doživjeli stradanje i progon i to, na žalost, od onih koji se također zovu kršćanima. Ali križ je na kraju ipak znak pobjede. Toga su itekako bili svjesni Orahovljani koji nisu dali da se zaboravi spomen na njihov križ. Jedna grupa entuzijasta predvođeni neumornim Marijanom Miškićem odlučili su obnoviti svoj križ.
U Hrvatskoj ga je od inoksa besplatno izradio Željko koji ima firmu INOX, Mario Miškić je nabavio solarne ploče i uradio rasvjetu, a 22. i 23. listopada 2010. postavili su ga: Marijan, Stipo i Josip Miškić, Niko, Ivica, Predrag i Tomo Antunović, Tomo i Miroslav Kalauz, Darko Anušić, Predrag Pavić, Mato Bilanović, Goran Dujman, Ivica Lukić, Stipo Perić i Pero Marić. Križ je dar mještana Orahove.
U nedjelje, 31. listopada, uoči svete Mise za pokojne, od groblja se išlo procesijom do križa moleći krunicu. Kada je procesija stigla do Križa, upravitelj župe Vrbanjci, fra Anto Šimunović, blagoslovio je obnovljeni križ. Potom su se okupljeni vjernici radosni i ponosni vratili do groblja moleći krunicu. Sveta Misa se slavila za sve pokojne toga kraja koji su pokopani na tome groblju, posebno za one koji su ubijeni samo zato što su Hrvati katolici. Poslije Mise bila je kratka zakuska a onda su se vjernici razišli, žureći prema autobusima koji će ih odvesti njihovim novim domovima. Istinska hvala Orahovljanima za ljubav prema rodnom kraju. Neka ih Gospodin Bog nagradi u ovom i vječnom životu.
fra Anto
Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005