Kotorvaroška Dolina

KOTORVAROŠANI I IZBORI 2012.

Datum: 4.3.2012.
Poziv za izbore
Sesvete/ZAGREB, 29. veljače 2012. Udruga „Kotorvaroških Hrvata“ Zagreb organizirala je susret Kotorvarošana, u srijedu 29. veljače ove godine u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba, na kojem se okupio značajan broj Kotorvarošana, na ranije dogovorenu temu „Izbori 2012. u Bosni i Hercegovini“, a otuda i u našem kraju. Druženje je predviđeno da bude neformalno, a da protekne i u formalnom duhu, pobrinulo se vodstvo Udruge, predsjednik Marko Bilobrk i suradnici, u prvom redu Mile Kuzek, Ivica Marčinković, Markan Piličić, Ilija Petrović i fra Stipo Karajica.
Susret je započeo pozdravom domaćina i predsjednika Udruge gosp. Marka Bilobrka i Dragana Juričevića, delegata u Vijeću naroda RS-a.
Razmišljanja: Za izbore, koji će biti raspisani najvjerojatnije za 10. mjesec ove godine, birači sa CIPS osobnom iskaznicom BiH moći će glasovati na biračkim mjestima u Kotor Varošu. Oni koji to neće moći osobno učiniti u Kotor Varošu, trebaju se prijaviti putem Interneta na Izbornu komisiju, te ostvariti to pravo putem pošte, dobivši prije toga na kućnu adresu potrebite formulare.
Prema riječima sudionika, važno je i slijedeće: Prijaviti se i glasovati mogu i oni koji nemaju CIPS osobnu kartu, a rođeni su prije 1991. u Kotor Varošu, ali za njih je važno pribaviti potvrdu/uvjerenje o državljanstvu (dobiva se u Općini) i na osnovu iste mogu glasovati putem pošte. Ovo je novi podatak, do sada mnogima nepoznat!?
U Skupštini općine Kotor Varoš su ispred Hrvatskog naroda trenutno dva vijećnika. Ako glasovanju pristupi samo 30% glasača više, moglo bi se ostvariti i pravo na više vijećnika, što bi bilo jako važno za predstojeće vrijeme, kada se bliži i vrijeme popisa pučanstva, gdje za Hrvate općenito, a i našeg kraja nije povoljno stanje.
Hrvati Kotor Varoša trebaju podržati samo kandidate sa zajedničke liste registriranih stranaka, a lista kandidata se treba utvrditi u zadanom roku i objelodanjena sukladno pozitivnim zakonima i propisima Izborne komisije BiH.
U ovo predstojeće vrijeme veoma je važno animirati Kotorvarošane da ostvare svoje pravo i iziđu na izbore, a i glasuju za svoje kandidate, i to one koji će u svojem programu rada i djelovanja voditi računa o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, odgovornosti i zastupljenosti, što nije i ne smije biti nebitno.
Marko Bilobrk

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005