Kotorvaroška Dolina

Komemoracija žrtvama rata i poraća

Datum: 14.10.2013.


U Kotor Varošu održana komemoracija žrtvama rata i poraća

Kotor Varoš, 14. listopad 2013. Povodom obilježavanja 21. obljetnice progona i stradanja Hrvata i vjernika iz župa kotorvaroške doline: Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci, u župnoj crkvi Rođenja BDM u Kotor Varošu održana je, u subotu 12. listopada 2013. godine, komemoracija žrtvama rata i poraća, te poginulim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata.
Skup su organizirali Župni uredi Kotorvaroške doline i Udruge Kotorvaroških Hrvata. Svetu misu predvodio je domaći župnik fra Anto Šimunović uz koncelebraciju fra Marka Bandala, župnika i upravitelja župa Sokoline i Vrbanjci, župnika iz Dobrinje kod Sarajeva fra Petra Karajice i župnog vikara iz Sesvetske Sopnice kod Zagreba fra Stipe Karajice.
Među nazočnima i gostima bili su Generalna konzulica RH u Banjoj Luci Dunja Jevak, predsjednik Udruge Kotorvaroških Hrvata iz Zagreba Marko Bilobrk, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata i zapovjednik 1. kotorvaroške bojne brigadir HV-a i pukovnik HVO-a Zoran Piličić, zastupnik u SO Kotor Varoš Ivica Marčinković i zastupnik u Domu naroda RS-a Dragan Juričević, predsjednik Frame Sesvetska Sopnica Josip Tolić, časne sestre i mnogi raseljeni Kotorvarošani za ovu prigodu pristigli iz Njemačke, Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske.
Komemoraciji su nazočili članovi obitelji žrtava rata i poraća iz kotorvaroške doline, a komemoraciju su uveličali svojim skladnim pjevanjem i članovi župnog zbora mladih Anima una iz Sesvetske Sopnice pod ravnanjem Monike Blažević. Prije mise pred spomen-obilježjem, podignutom prošle godine u dvoru ispred župne crkve u Kotor Varošu izmoljeno je opijelo, položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen svim žrtvama rata i poraća. Osim prigodnih riječi domaćina župnika fra Ante Šimunovića, nazočnima se obratio i Zoran Piličić, predsjednik Društva za obilježavanje godišnjice žrtava rata i poraća iz Kotor Varoša. Od sadašnjih obnašatelja zakonodavne i izvršne vlasti u Općini Kotor Varoš nitko se nije odazvao obilježavanju i ove tužne godišnjice kada je tijekom srpske agresije na Kotor Varoš i njegovu okolicu, u samo četiri mjeseca godine 1992. prognano preko 10.000 Hrvata i vjernika, a pobijeno preko 160 osoba i spaljene i porušeni skoro svi sakralni objekti i obiteljski i gospodarski objekti. S područja župa kotorvaroške doline u Drugom svjetskom ratu i poraću poginulo je, stradalo i nestalo oko 600 osoba, a brojni su stradali u logorima i u raznim vojskama i na raznim ratištima - naglasio je Piličić podsjetivši nazočne i na žrtve komunističkih progona. Od prije ratnih 10.700 Hrvata koliko ih je živjelo na području Kotorvaroške Općine, danas njih živi samo 226 osoba, od kojih mnogi i dalje doživljavaju nevolje, torture i omalovažavanja, što u prilog tome najbolje potvrđuje i aktualna provedba popisa stanovništva u BiH, a samim time i na području kotorvaroške doline.

Obilježavanje 21. godišnjice progona i stradanja kotorvaroških Hrvata i vjernika završeno je prigodnim predstavljanjem nedavno izišle knjige Hrvati u Kotor Varošu, koju su uredili prof. dr. Ivo Pranjković, fra Stipo Karajica i Luka Vinojčić.


Stipo Tomić
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831