Kotorvaroška Dolina

KAPITUL « NA ROGOŽINAMA «

Datum: 17.9.2010.


Bosanski franjevci proslavili svoj Kapitul ove godine u župi Suho Polje
Bosanski franjevci svake godine 14. rujna, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, zaštitnika Provincije Bosne Srebrene, održavaju svoj godišnji susret - kapitul « na rogožinama « u jednoj od svojih župa. Ove godine bilo je to u župi Suho Polje na kupreškoj visoravni. Pozdrav i dobrodošlicu izrazio im je župnik fra Kazimir Dolić koji ih je srdačno ugostio. U prijepodnevnim satima oko stopedeset franjevaca saslušalo je izvješća provincijala i pojedinih članova uprave. Provincijal fra Lovro Gavran izvijestio ih je o općem stanju Provincije. Rekao je, uz ostalo, da Bosna Srebrena ima 307 svečano zavjetovane braće, od čega je 286 svećenika, 5 braće laika i 16 bogoslova. Uz to ima 43 sjemeništarca, 5 postulanata, 9 novaka i 43 bogoslova. Na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu studiraju i 42 vanjska studenta i studentice, a u Visokom u vanjskoj gimnaziji je 79 đaka, od kojih njih 54 stanuje u fratarskom konviktu. Franjevački studentski dom na Kovačićima u Sarajevu je uvijek popunjen, u njemu je 112 studenata i studentica. Uprava Bosne Srebrene, koja je sada smještena u Samostanu sv. Križa na Kovačićima, odlučila je i stari provincijalat pretvoriti u podružnicu studentskog doma. Provincija ima dva đakona. U Đakovici na Kosovu 19. rujna bit će ređen i treći đakon, Albanac fra Aleksandër Tanushi. Provincijal Gavran je izrazio osobitu radost i zadovoljstvo što će 18. rujna u banjolučkoj katedrali biti biskupsko ređenje bosanskog franjevca fra Marka Semrena za pomoćnog banjalučkog biskupa. Vikar Provincije fra Marijan Karaula govorio je o obilježavanju provincijskih obljetnica, a ekonom Provincije fra Mirko Majdandžić o ekonomiji i ekonomskom poslovanju. Definitor fra Mato Topić svoje izlaganje naslovio je riječima: « Kriza među nositeljima dara Evanđelja: Izazov za zajednicu ili zabrinutost pojedinaca». U izlaganju je istaknuo pastoralni program za promicanje duhovnih zvanja, evangelizaciju mladih i misijsko djelovanje. Definitor fra Pero Vrebac govorio je o duhovnosti i formaciji i nekim izazovima u svezi s tim.

Svečano podnevno koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je provincijal fra Lovro Gavran. Tom prigodom u njegove ruke jedanaestorica mlade braće bogoslova položili su svoje svečane ili vječne zavjete: fra Ivica Korčanin iz Kiseljaka, fra Željko Nikolić iz Tuzle, fra Jurica Periša iz Livna, rođena braća blizanci fra Nikica i fra Ivica Tomas iz Osove, fra Ivica Matišić iz Uskoplja, fra Marijan Oršolić iz Tolise, fra Stjepan Pavličević iz župe Rama-Šćit, fra Robert Slišković iz Kreševa, fra Miroslav Jonjić iz Ovčareva i fra Nikola Kozina iz Viteza. Obredu zavjetovanja nazočila je i rodbina zavjetovanika. Liturgijsko pjevanje predvodilo je četvero mladih vokalno-tamburaškog sastava iz Fojnice pod ravnanjem fra Mirka Majdandžića.

Nakon zajedničkog objeda i kraćeg odmora braća su razgovarala o aktualnim i važnim temama i pitanjima. Potom su se razišli u svoje župe i samostane.

( Kapituli « na rogožinama « potječu iz vremena sv. Franje kada su se njegova braća u velikom broju okupljala na sastanke, noseći sa sobom tenke ležajeve od rogožine na kojima su sjedili ili spavali i prigodom spavanja s njima se pokrivali ).

Stipo Marčinković

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654