Kotorvaroška Dolina

Izbori 2008. godine

Datum: 18.6.2008.
Važno bi bilo da i svi oni koji trenutno ne žive u BiH, a kao državljani BiH imaju pravo glasovati, također izađu na lokalne izbore; no oni se moraju prijaviti već sada

Preuzeto iz Svjetla Riječi


Centralna izborna komisija u Sarajevu raspisala je izbore u BiH za nedjelju 5. listopada. Ovaj put riječ je o lokalnim izborima, što znači da će se na cjelokupnom teritoriju države za slijedeće četiri godine birati novi općinski vijećnici i načelnici općina. Izbori su, dakle, u listopadu, no za one koji stanuju izvan teritorija BiH a državljani su BiH izbori su zapravo počeli onog trenutka kad su objavljeni i prvo poluvrijeme traje do 22. srpnja. Ako se u tom periodu ne prijave Izbornoj komisiji, na sam dan izbora nemaju što tražiti. Izbori su, dakle, već danas počeli.

Najmirniji su oni koji imaju novu BH osobnu kartu i mogu na dan izbora doći na svoje izborno mjesto. Čim su je izvadili, registrirani su kao glasači. Čak i oni koji osobnu izvade do Velike Gospe bit će automatski upisani u popis birača. Kasnije izvađena osobna neće vrijediti za ove izbore.
Malo je teže onima koji imaju osobnu, ali znaju već unaprijed da na dan izbora neće biti u BiH. Oni do 22. srpnja moraju ispuniti poseban formular (koji mogu skinuti s Interneta na adresi www.izbori.ba), ispuniti ga, priložiti fotokopiju nove osobne i pismom poslati na adresu Centralne izborne komisije (CIK). Ako budu pravilno ispunili formular i na vrijeme dostavili pošiljku, pred izbore će poštom na svoju adresu dobiti glasački listić, koji će ponovno poštom vratiti CIK-u.
Važno je pravilno ispunjavati formulare! Primjera radi: ako netko ima novu BiH osobnu, a u formularu navede da je izbjeglica, prijava će biti nevažeća. Izbjeglice su samo oni koji žive u drugoj državi bez BH dokumenata. Lako je i onima koji stanuju u drugim državama i nemaju BH dokumenata ali su na prošlim (općim) izborima dopisno glasovali. Oni su uneseni u popis birača i od CIK-a će poštom dobiti potrebne formulare, kojima će potvrditi svoje sudjelovanje i na ovim izborima. U vrijeme izbora dobit će poštom glasački listić i poštom ga popunjena vratiti natrag. Najteže je onima koji žive u inozemstvu a nemaju BH dokumenata i nisu glasovali na prošlim izborima. Oni ispunjenom formularu (koji mogu također skinuti s adrese www.izbori.ba) moraju priložiti dva dokumenta koja se vade u Bosni i Hercegovini: uvjerenje o državljanstvu BiH i uvjerenje o prebivalištu u BiH (to im može izvaditi i poslati i rodbina!). K tome, moraju fotokopirati jedan svoj važeći dokument (osobnu i sl.) iz zemlje u kojoj trenutno žive. Sve to skupa (popunjen formular i dokumente) moraju poslati CIK-u do 22. srpnja. Pred izbore će poštom dobiti glasački listić, popuniti ga i vratiti poštom natrag.

Pri slanju poštom vrlo je važno imati na umu da su demokratski izbori zaštićeni tajnošću te svatko može glasovati samo osobno. Obitelj, možda, nema međusobno tajni, ali mora poštivati tajnost izbora te ne može u jednoj koverti poslati sve obiteljske formulare niti sve glasačke listiće koji stignu poštom. Svatko mora u svoju kovertu staviti samo svoje dokumente ili listić i poslati ga poštom. Pošalju li se listići u jednoj koverti, bit će nevažeći i - žalibože troška!
Izbori su za Hrvate u BiH jedna od najbolnijih točaka, na kojoj neprestance padaju na ispitu. Druge dvije boljke su drastičan pad nataliteta i još drastičniji val iseljavanja. Od završetka rata do danas na svake slijedeće izbore izlazi sve manji broj Hrvata, a to znači da se izabire svaki put sve manji broj Hrvata zastupnika, a to znači da Hrvati zastupnici imaju sve manje utjecaja na važne pa i sudbonosne političke odluke jer bivaju preglasavani, a to znači da se sve manje novca iz zajedničke kase i međunarodnih darova odvaja za projekte važne za hrvatsku zajednicu u BiH, a to znači lošije životne uvjete, a to znači novo iseljavanje. i tako redom dok u svim skupštinama ne ostanu samo Dodikovi Hrvati ili nečiji drugi, koji popunjavaju mjesta rezervirana za Hrvate a boje se podržati neki projekt vezan uz Hrvate i onda kad im šef to izričito naredi.
Izuzetno bi, stoga, bilo važno da što veći broj Hrvata u BiH izađe na slijedeće lokalne izbore i u svojim općinama izabere što veći broj svojih predstavnika. No, jednako važno bi bilo da i svi oni koji trenutno ne žive u BiH, a kao državljani BiH imaju pravo glasovati, također to učine. Čini se da je takvih čak veći broj od onih koji trenutno žive u BH. Kako doći do njih i nagovoriti ih da učine jednu sitnicu koja bi mogla značiti krupan korak za cijelu BH hrvatsku zajednicu? Isprika da je to teško neuvjerljiva je pred licem tolikih komunikacijskih sredstava, s kojima za nekoliko sekundi stižeš u Australiju, kamoli negdje bliže. Problem je s voljom, sviješću i nebrigom za zajedničke stvari.

Piše: Mirko FILIPOVIĆ

 
 
Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831