Kotorvaroška Dolina

ILINA U KOTORVAROŠKOM KRAJU

Datum: 22.7.2014.
Sveti Ilija Prorok, zaštitnik Bosne i Hercegovine

Već po tradiciji svetkovinu sv.Ilije u našem kraju slavimo na poseban način u Jakotini, Duratovcima i Plitskoj. Kako je uobičajeno poslije rata Jakoćani sv.Iliju slave subotom koja je najbliža svetkovini. Tako je bilo i ove godine u subotu 19.7.2014. Po vrlo vrućem danu u Jakotini se okupilo oko 150 Jakoćana i njihovih prijatelja. Svetu misu u 11.00 sati u koncelebraciji sa vlč. Antom Ivićem slavio je fra Marko Bandalo. Usprkos tome što su općinske vlasti obećale a nisu ispunile (tipično politički) popraviti put, tako da su mnogi imali problema doći u Jakotinu. Ipak, oni koji su došli nisu se dali omesti u svom slavlju i druženju te su tom prilikom zahvaljujući Loši Mariću-Matoševom uživali uz jelo i piće u ovom slavlju. Poslije mise Jakoćani su odlučili i o nekim radovima na crkvi i groblju, a zatim po tradiciji odigrali i turnir u malom nogometu.
Isti dan u 13.00 sv. Iliju su slavili i Durtovčani u svom selu. Pred okupljenih 20-ak Durtovčana sv. misu je slavio fra Anto Šimunović. I Durtovčani su sve počastili zajedničkim ručkom poslije mise. Novouređeni put i parking su izdržali sve nalete ovih poplava i kiša i nisu zadavali ljudima probleme kao u Jakotini i Plitskoj.
Na sam dan sv.Ilije bila je misa i put križa u Plitskoj. Proslava Iline u Plitskoj je započela u 10.30h sa molitvom Puta križa od križa kod Majdana do spomen križa na ulazu u groblje. Put križa i misu je predvodio vlč. Anto Ivić uz koncelebraciju domaćeg župnika fra Marka Bandala. Vlč. Anto, sin Plitske je svoje Plićane i sve njihove goste u svojoj propovjedi pozvao na druženje, pomirenje i oproštaj. Plićani su za sve prisutne i svoje goste (njih oko 150) pripremili poslije mise zajednički ručak. Pali su i dogovori oko uređenja kapele, a isto tako su čuli upozorenje župnika kako već 3 godine u Plitskoj nije bilo proljetnih blagoslova polja i mise jer Plićani ne dolaze.
Unatoč problemima, pogotovo s putovima, svi su se lijepo osjećali, i moglo se kod ljudi primijetiti kako žale što vrijeme tako brzo prolazi. Svima zahvaljujemo na njihovom trudu i zazivamo zagovor sv. Ilije i Božji blagoslov.

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005