Kotorvaroška Dolina

Ilina u Jakotini 2013.godine

Datum: 30.7.2013.


Proslava Iline u Jakotini ove godine

Jakoćani proslavljaju naslovnika svoje crkve, koja je podružna crkva župe Sokoline, i svoga zaštitnika kao i zaštitnika cijele Bosne i Hercegovine, sv. Iliju proroka u najbližu sobotu ovome blagdanu. Ove godine, 2013. blagdan sv. Ilije je subotom. Okupljanje je redovito petkom, razapinju se šatori na prostoru oko crkve fešta se do dugo u noć. Tako je bilo i ove godine. Nekoliko obitelji iz Jakotine, stigli su i razapeli šatore oko svoje crkve sv. Ilije i tu proveli noć uoči blagdana. Vrijedne domaćice su spremile za večeru veliki lonac graha s mesom i kobasicama, piće za osvježenje se hladilo svježom vodom, a za one koji ogladne kasnije pekao se janjac. Prava idila koju je kvario pogled na porušene kuće i posječenu šumu koja se kontinuirano sječe bez ikakve kontrole i posljedica po lopove koji to rade. Na sami blagdan sv. Ilije, uz veliku vrućinu i oko tristo nazočnih vjernika Misu je predvodio po prvi put sokoljski župnik fra Marko Bandalo. On se u svojoj propovijedi osvrnuo na značenje imena Ilija – Moj Bog je Jahve. U Ilijinom životu sve je bilo u značenju njegovog imena. Sve činim u ime svog Boga, a u čije ime mi živimo i radimo: u svijetu i u Jakotini.
Poslije Mise je bio ručak za sve i turnir u kojem su pobijedili Jakoćani. Uz turnir, svaka čast djevojkama koje su pokazale da znaju s loptom bolje nego muški.
Zahvaljujemo Jakoćanima koji prema svojim mogućnostima vode brigu o svojim svetinjama i pozivamo i druge da im se pridruže u zauzetosti za rodni kraj.
Fra Marko Bandalo
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831