Kotorvaroška Dolina

Hodočašće u Grčku – stopama sv. Pavla

Datum: 1.4.2009.


To je samo znak da čovjek svojim umom i dobrom voljom može spajati različita mora preko ovih veličanstvenih kanala

Budući da se nalazimo u godini sv. Pavla,Udruga Sveta zemlja sa sjedištem u Ljubuškom,  organizirala je hodočašće u Grčku prateći stope sv. Pavla za vrijeme njegova drugog misijskog putovanja. Put je organizirao fra Mika Stojić župnik u Čitluku, a hodočasnike je pratio i vodič iz Mostara i direktor agencije Globtur koji organizira hodočašća i izlete.

Nedjelja 15.3. autobus je krenuo iz Čitluka put Dubrovnika, preko Crne Gore i Albanije, te je stigao u grad Solun gdje je sveti Pavao proveo neko vrijeme navješćujući riječ Božju i Kristovo uskrsnuće. Svi hodočasnici su slavili svetu misu u katoličkoj crkvi BDM i posjetili smo značajnije pravoslavne crkve iz srednjeg vijeka i novijeg doba.

 Dan poslije zaputili smo se do maloga gradića u Filipima gdje je sveti Pavao krstio Lidiju za koju se tvrdi da je to prva kršćanka Evrope i Pavao je tu utemeljio prvu crkvu. Obišli smo ostatke rimskog foruma i zatvor u kojem je sv. Pavao bio zatočen. U poslijepodnevnim satima posjetili smo mjesto Kavale gdje je sveti Pavao na kratko boravio na svome bijegu iz Soluna.

18.3. obišli smo niz čuvenih samostana u mjestu Meteori koji su razmješteni po vrhovima planina i litica. Crkve su oslikane mnoštvom freski, a potom smo se zaustavili u mjestu Bereja gdje je sv. Pavao propovijedao zajedno sa svojim pomoćnicima Silom i Timotejem.

19.3. iz mjesta Paralija uputili smo se prema glavnom gradu Grčke Ateni gdje smo uz iskusnoga vodiča Momčila temeljito posjetili Akropolis i njegove znamenitosti. Iza toga smo se uspeli na stijenu iznad Agore odakle je sv. Pavao propovijedao Atenjanima koji ga nisu rado slušali. Možemo reći da Pavao nije imao uspjeha u naviještanju Božje riječi u gradu Atena koji je bio pun poganskih hramova.

20.3. uputili smo se preko Peleponeza do staroga grada Korinta. Na kratko smo se zaustavili pogledati poznati Peleponeski kanal koji spaja dva različita mora, a iskopan je pred kraj 19. stoljeća u dužini od 6300 m i visine 86 m, te dubine od 12 m kojim se prevoze različiti brodovi. To je samo znak da čovjek svojim umom i dobrom voljom može spajati različita mora preko ovih veličanstvenih kanala. U prijepodnevnim satima stigli smo na stari Korint i razgledali smo ruševine toga nekada važnoga strateškog i trgovačkog grada Korinta. Pored mjesta gdje je Pavao propovijedao korinćanima župnik fra Pero je slavio svetu misu i propovijedao prisutnim hodočasnicima dok je Goran Antunović čitao poslanicu i psalam, a fra Miroslav Mandić čitao Evanđelje. U poslijepodnevnim satima posjetili smo znameniti teatar u ruševinama grada Epidaurusa koji je poznat po svojoj izvanrednoj akustici. U antičko doba bilo je to veliko lječilište i mjesto hodočašća.

21.3. napustili smo glavni grad Atenu uz vrlo lijepe uspomene iz toga antičkoga grada sa svim njegovim znamenitostima i ljepotama iz novijega doba. Preko brda i planina i uz velik snijeg i nevrijeme u noćnim satima stigli smo u znamenit grad Ohrid na jugu Mekedonije koji je smješten na prelijepom jezeru. Tu smo slavili svetu misu u katoličkoj crkvi svetoga Ćirila i Metoda, ali nažalost nismo imali prilike posjetiti mnoge druge manastire i crkve na obali tog jezera.

22.3.na putu iz Ohrida stigli smo u glavni grad Albanije Tiranu gdje smo posjetili znamenitosti toga grada koji je zajedno sa cijelom Albanijom pretrpio veliko rušenje i kulturni napredak za vrijeme diktatora Envera Hodže koji je u centru grad sebi sagradio mauzolej. Obišli smo katoličku katedralu koja je sagrađena 1995. godine poslije Papinog dolaska u Albaniju. Iznenadili smo se kad smo čuli od lokalnog biskupa da u Tirani živi oko 50.000 katolika. Na putu do Skadra prošli smo kroz veliku luku Drač gdje smo mogli vidjeti i upoznati velike razlike između siromašnih četvrti toga mjesta i bogatih vila koje niču duž obale Jadranskoga mora koje su većinom u vlasništvu stranaca.. U večernjim satima stigli smo u samostan časnih sestara Majke Terezije u Skadru i tu smo slavili svetu misu, a poslije toga smo razmijenili darove s onim osobama za koje smo molili i koje su molile za nas za vrijeme našega putovanja. I to je bilo jedno novo i nezaboravno iskustvo. Časne sestre su nam na kratko pokazale prekrasnu i veličanstvenu katoličku katedralu koja je sve do 1993. godine bila sportska dvorana. Tim posjetom završeno je naše hodočašće slijedeći stope sv. Pavla i tako smo obogaćeni tim novim iskustvima vratili se u svoju životnu svakodnevnicu uvjereni da je  ovo samo jedan u nizu blagoslova koji ćemo doživjeti za vrijeme ove jubilarne Pavlove godine.

Fra Pero
Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654