Kotorvaroška Dolina

Ekonom biskupije u našem kraju

Datum: 2.12.2008.


Svi smo mogli konstatirati da je mnogo toga učinjeno kad je u pitanju obnova kotorvaroške ljepotice koja iz dana u dan dobiva svoj dostojniji izgled.

U subotu 29.11.2008. godine u našem kraju boravili su msgr. Ivica Božinović, ekonom biskupije i ravnatelj KŠC u Banja Luci i inženjer gđa Ljubica Kos i oni su najprije temeljito pogledali  izvedene radove u našoj kotorvaroškoj crkvi. Msgr Božinović ugodno se iznenadio kada je vidio sve što je urađeno na unutrašnjem uređenju naše crkve i posebno mu se dojmio dio crkve gdje je ostao kamen na zidovima koje  arhitekt Mušić u svojoj projektnoj dokumentaciji naziva „relikvijama“. Taj kamen pokazuje prijelaz iz ratnoga i uništavajućeg razdoblja u razdoblje povratka života i obnove onoga što je silnik i drznik porušio. Ivica je izrazio zadovoljstvo i odabirom boja koje su skladno uklopljene u unutrašnji dio naše crkve. Svi smo mogli konstatirati da je mnogo toga učinjeno kad je u pitanju obnova kotorvaroške ljepotice koja iz dana u dan dobiva svoj dostojniji izgled.

Prije odlaska u Vrbanjce fra Pero, msgr Ivica i ing. Ljubica posjetili su stolarsku firmu „Saba“ koja izrađuje ulazna vrata naše crkve i uvjerili se da se rade po europskim standardima i od kvalitetnog drveta. Radove izvodi gdin Sabahudin Bajrić koji je i prije rata radio cjelokupnu stolariju za našu crkvu sa svojim ocem Hamidom.

Poslije toga sa župnikom su se uputili u Vrbanjce gdje je također u tijeku obnova unutrašnjeg dijela crkve sv. Franje u Vrbanjcima. Budući da je crkva sv. Franje baroknog izgleda komisija je odlučila da i sve boje budu ukomponirane u tome duhu. Već su postavljeni prvi kvadrati lamperije po stropu, a u pripremi su i određene boje koje će biti nanesene po zidovima i stupcima lađe i bočnih kapala. Nadamo s da će ova crkva i dalje biti na ponos i na poticaj čuvanja onoga što je vrijedno iako je staro, a da se uklapa u suvremeni duh i vrijem u kojemu se nalazimo.

 Uvjereni smo da će firma „Komotin“ dogovorene radove izvesti u planiranom roku i da će crkva svetoga Franje za božićno vrijeme zablistati punim sjajem.

fra Petar Karajica
Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654