Kotorvaroška Dolina

Dvadeseta obljetnica

Datum: 2.8.2012.
Dvadeseta obljetnica srpske agresije na kotorvarošku dolinu - blagoslov i otvaranje spomen-obilježja




Dragi i poštovani Kotorvarošani!

U vremenima smo u kojima su se dogodili vrlo važni i dalekosežni događaji vezani za Hrvate kotorvaroške doline. Razdoblje od lipnja do listopada 1992. za mnoge je prevažno i nezaboravno. Mnogi su naši u tim događajima dali ono najvrednije – svoje živote. Od njih baštinimo život i slobodu. Naša trajna obveza prema njima, a i obveza naših budućih naraštaja, jest sjećati ih se s velikom zahvalnošću i pijetetom.
Ove je godine dvadeseta obljetnica srpske agresije na Hrvate i vjernike župa kotorvaroške doline: Vrbanjaca, Sokolina i Kotor Varoša. Prigoda je da tu obljetnicu zajednički obilježimo u subotu 6. listopada ove godine slavljem svete mise za sve poginule i umrle hrvatske branitelje iz obaju ratova te blagoslovom i otvaranjem spomen-obilježja našim stradalnicima, na kojemu će biti ubilježena određenja naše prošlosti, ali i poveznica naše sadašnjosti i budućnosti. Na njemu će biti upisana prepoznatljiva naša znamenja i simboli: križ, svijeća, spomen-ploče s imenima i prezimenima branitelja i stradalnika, skulptura žalosne Majke Božje, nebeske zaštitnice našega kraja, naših majki, obitelji i povijesti.
Zato sve Kotorvarošane i njihove prijatelje ovim obavješćujemo i pozivamo da u svemu ovome prepoznaju čast i obvezu da sudjeluju i u skladu s mogućnostima daju svoj doprinos - duhovnoga ili materijalnoga karaktera.
U duhu međusobnog poštovanja, zajedništva i pijeteta prema onima zbog kojih ćemo sve ovo činiti uključimo svoje osobne, zajedničke, fizičke, intelektualne, poslovne i moralne snage kako bismo na taj način postali sudionicima nastajanja i ostvarenja jednog važnog simbola našega kraja i njemu odanoga čovjeka.

S poštovanjem!

Odbor za obilježavanje 20. obljetnice:

Fra Anto Šimunović, župnik Kotor Varoša
Fra Marko Bandalo, župnik Sokolina i Vrbanjaca
Fra Zoran Mandić, gvardijan samostana Sv. Luke u Jajcu
Fra Stipo Karajica, župni vikar Sesvetske Sopnice
Marko Bilobrk, predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata u Zagrebu
Prof. dr. Ivo Pranjković, Filozofski fakultet Zagreb
Zoran Piličić, predsjednik Veterana rata Kotor Varoša
Ilija Marić, dopredsjednik Skupštine općine Kotor Varoš
Viktorija Barišić, djelatnica Caritasa Banja Luke i Kotor Varoša





Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 136.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, listopad 2023.

Datum: 6.11.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Slavite li Božić