Kotorvaroška Dolina

Duhovna obnova u HKM Feldkirch

Datum: 9.12.2008.


Ovim putem svim našim kotorvarošanima koji su organizirali fra Perin dolazak i ovo druženje i njihovom župniku don Juri od srca zahvaljujemo i sav doprinos bit će za potrebe gradnje naše kotorvaroške župne crkve.

Kroz četiri dana fra Pero je boravio u HKM na granici Austraji, Njemačke i Švicarske koju vodi don Jure Kostelac. Ta četiri dana bila su u znaku duhovne obnove pred božićne blagdane za ljude koji gravitiraju  tom dijelu Austrije. U petak navečer fra Pero je predvodio misno slavlje i u svojoj propovijedi pozvao sve nazočne da svojim životom, radom i riječima nastojimo nadvladati svakidašnjicu koja često zarobljuje današnjeg čovjeka i nedopušta izići iz nje bez mnogo žrtve, truda i hrabrosti.

U subotu u gradskoj dvorani u Dorbinu u poslijepodnevnnim satima fra Pero je slavio svetu misu s okupljenom djecom i njihovim roditeljima i sve nazočne pozvao na veliku hrabrost, odgovornost i strpljivost kada je u pitanju odgoj djece i mladih. Zbog suvremenog mentaliteta i brzoga tempa života mnoge obitelji ne uspijevaju naći vremena biti zajedno u prijateljskom druženju, razgovoru i molitvi. Ipak, uz velike žrtve roditelji i odgajatelji uspijevaju novim pokoljenjima utisnuti kršćanske vrijednosti i na taj način očuvati dostojanstvo svake osobe, a posebno kršćanske obitelji. Sa djecom i mladima valja imati puno strpljivosti i razumijevanja kako ih ne bismo izgubili. Poput svetoga Nikole valja nam biti blizu posebno onima koji su u nevolji i onima koji su izgubili životnu orjentaciju. Poslije svete mise uslijedilo je druženje sa svetim Nikolom, a djeca su pripravila prigodni program u kojem su izrazili duboki osjećaj solidarnosti s onima koji su u nevolji pa su se za ovu priliku odrekli svojih poklona i sakupili novčane priloge za jednu djevojku koja se našla u nevolji. Ipak, dolazak svetoga Nikole probudio je u djeci znatiželju za onim što im je on donio, pa su oni najmlađi dobili male slatkiše koje su međusobno podijelili.

Poslije toga susreta djece s Nikolom uslijedilo je drugo po redu druženje koje su organizirali naši kotorvarošani koji žive i rade u tom dijelu Austrije, a navodim samo neka prezimena: Topalovići, Draguljići, Piličići, Šipure, Klarić i mnogi drugi naši ljudi i njihovi prijatelji. Zabavu su animirali duet Jakov i Fole koji su svojim muziciranjem i pjesmom razveseljavali sve nazočne. Gradska dvorana vrlo brzo se popunila, a vrijedno osoblje u kuhinji i konobari odradili su svoj dio posla tako da nikome nije zahvalilo ića, pića i ugodnoga štimunga.

Ovim putem svim našim kotorvarošanima koji su organizirali fra Perin dolazak i ovo druženje i njihovom župniku don Juri od srca zahvaljujemo i sav doprinos bit će za potrebe gradnje naše kotorvaroške župne crkve. Kako su i sami obećali, ovo je već postalo tradicionalno druženje kotorvarošana i onih koji su u najbližem susjedstvu u Balgachu – Švicarska.

Na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM u Misiji je održava velika božićna ispovijed, a nagovor za ispovijed i svetu misu također je predvodio fra Pero. Župnik je nakratko posjetio nekoliko naših obitelji u Švicarskoj i Njemačkoj i u kasnim večernjim satima vlakom se uputio put Zagreba i stigao u naš rodni kraj s novim utiscima s ovakvih prijateljskih druženja koja služe međusobnom zbližavanju i širenju pozitivnih informacija.

PeK Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654