Kotorvaroška Dolina

Dokle ovako?

Datum: 3.3.2011.


Najveći napad jest na šumePonekad se čini, kad se čita naš “Glasnik” ili kad se pogledaju vijesti na našoj web stranici da je u našoj kotlini sve u redu i da ovaj “ostatak ostataka” živi jednim mirnim i idiličnim životom. Međutim nije to tako. Uz pojedinačne slučajeve napada, fizičkih i verbalnih na neke naše župljane, koji i kod vlasti prođu nezabilježeno, a kamoli sankcionirano najviše ima otuđivanja imovine. I dalje se obije i pokrade po koja kuća, nanese šteta onima koji trenutno žive I ne žive tu, ali najveći napad jest na šume u vlasništvu Hrvata. One se sustavno sijeku. Tomu pogoduje i Zakon o šumarstvu iz 2008. godine u kojem se kaže da šumarija nije dužna štititi privatne šume već to trebaju činiti sami vlasnici. Naravno, ako vlasnik u svojoj šumi siječe, a nije platio tzv. fuš i izveo šumara na doznaku, bit će kažnjen.
Zbog takve situacije upriličen je sastanak u općini u četvrtak, 10. veljače 2011.godine na kojem su uz hrvatske predstavnike u općini bili nazočni predstavnici pojedinih sela :  Zabrđa, Šibova, Plitske, Bilica, Baštine i dr. kao i župnici fra Anto I fra Marko. Od predstavnika općinske vlasti bio je nazočan načelnik općine, načelnik policijske stanice kao i direktor šumarije. Svi smo konstatirali da problem postoji i da ga treba rješavati. Također je naveden problem divljeg odlaganja smeća pored puta u Bilicama. Nositelji vlasti su obećali da će poduzeti određene korake da se stanje popravi.
Taj dan poslije sastanka, neki, koji su bili na sastanku otišli su u Bilice i na licu mjesta uhvatili lopove u krađi šume. Došla je i policija, a što će od svega biti, vidjet će se.
Zbog mnogih povreda imovine, nesigurnosti življenja I ignorantskog odnosa vlasti prema infrastrukturi mjesta u kojima žive Hrvati, udruga Kotorvaroško Novo Selo pozvalo je dopredsjednika ovoga entiteta, gospodina Emila Vlajkija koji je sa svojim savjetnikom g. Željkom Matićem u subotu, 19.2. 2011. posjetio Kotor Varoš. S predstavnicima udruga, pojedinim predstavnicima sela, hrvatskim predstavnicima u općini kao i domaćim župnicima kratko su posjetili Novo Selo, zastali malo kod svetišta Sv. Roka i napravili kratki krug u Bilicama. Nakon viđenoga dopredsjednik je upoznat sa mnogim problemima s kojima se susreću Hrvati Kotorvaroškog kraja. Nije obećavao brda i doline, obećao je da će učiniti barem ono što može, izvijestiti javnost putem dostupnih mu medija. Iako je ljepše čitati dobre vijesti, ne treba zatvarati oči pred istinom. Stvarnost, kakva god da je ne treba nas plašiti, nego treba nam biti poticaj da uradimo što više i bolje možemo.
fra Anto Šimunović
Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831