Kotorvaroška Dolina

DANI KOTOVAROŠKIH HRVATA

Datum: 24.8.2010.


Gospe naša Mala i Velika slavit ćeš se dok je katolikaI ove godine su za blagdan Uznesenja BDM, zaštitnice župe Sokoline, i za blagdan svetog Roka u župi Kotor Varoš u BiH iz cijelog svijeta stigle tisuće prognanih kotorvaroških Hrvata.

Uoči Velike Gospe večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje u Sokolinama predvodio je podmilački župnik fra Zoran Mandić. Medju mnoštvom hodočasnika najbrojniji su bili mladi iz župe Podmilačje kod Jajca, njih više od stotinu. Pješačeći sedamdeset kilometara - a neki su putovali bosi – pod vodstvom župnog vikara fra Vinka Jelušića prešli su planinu Ranče, duboki kanjon rijeke Ugra i južne obronke planine Vlašić. Nakon mise, dvadeset nogometnih ekipa odigralo je u Zabrdju noćne nogometne utakmice. Pobijedila je ekipa «Kloštar Ivanić» iz istoimenog mjesta.

Na blagdan Uznesenja jutarnju misu u Sokolinama predvodio je župnik fra Marko Bandalo, a veliko pučko euharistijsko slavlje predvodio je Kotorvarošanin i prošle godine zaređeni biskup biskupije Trumsö u Norveškoj Berislav Grgić.

Poslije pučke mise, odmora i okrjepe, raseljeni Kotorvarošani krenuli su prema sedam kilometara udaljenom središtu Kotor Varoša, a odatle prema još tri kilometra udaljenom Rokovu groblju i prema svojim selima, od kojih mnogih više jednostavno nema, kao ni cijele župe Sokoline. Koncelebriranu misu uočnicu na Rokovu groblju predvodio je fra Juro Tokalić, misionar u Keniji u Africi.

Na blagdan sv. Roka jutarnju misu predvodio je sokoljski župnik fra Marko Bandalo, a pučko koncelebrirano euharistijsko slavlje biskup Berislav Grgić, koji je izrazio veliku radost što je došao na Rokovo groblje u čijoj blizini je rođen. Istaknuo je svoje duboko uvjerenje da će to sveto mjesto i zavjeti dolaska u njega kod svih Kotorvarošana trajno ostati i opstati.

Kao i na misama uočnicama u Sokolinama i na Rokovu groblju, te na blagdanskoj pučkoj misi u Sokolinama i na blagdanskoj pučkoj misi na Rokovu groblju koncelebriralo je po petnaestak svećenika rođenih u Kotor Varošu. Iz Jajca je stiglo više autobusa hodočasnika. U misi je sudjelovalo više tisuća raseljenih kotorvaroških Hrvata. Među njima je bilo desetak redovnica rođenih u župama Kotor Varoša. Na misnom slavlju okupili su se i Davorin Čordaš, dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, dopredsjednik općine Kotor Varoš Ilija Marić te savjetnik načelnika općine Dragan Juričević. Na kraju misnog slavlja župnik fra Anto Šimunović upoznao je nazočne s obnovom u ratu stradalih crkvi i drugih crkvenih objekata. « Posebno molimo Gospodina Boga za žrtve ovog našeg kraja, koje, vjerujemo, nisu, ne mogu i ne smiju biti uzaludne «, rekao je župnik Šimunović.

Nakon mise priređen je zajednički ručak za uzvanike. Župnik Šimunović u znak zahvalnosti darovao je srebrenim nitima izvezenu kotorvarošku župnu crkvu Male Gospe biskupu Grgiću, Čordašu i načelniku Kneževiću, a Dragan Juričević, uručio ju je nekadašnjem župniku fra Peri Karajici. Vezove je izvezla domaća redovnica Željka Zeba. Na ručku je bila i predsjednica Općinskog vijeća Enisa Božičković. Za što uspješniju proslavu Gospojine u Sokolinama i Rokova na Rokovu groblju, župnicima fra Marku Bandalu i fra Anti Šimunoviću svesrdno su pomagli članovi udruge « Sv. Rok « iz Kotor Varoša i « Udruge raseljenih Hrvata kotorvaroške doline « iz Požege.

U popodnevnim satima odigran je nogometni turnir u selu Podbrđe. Sudjelovalo je deset ekipa. Pobijedila je ekipa « Dinamo « sastavljena od raseljenih Podbrđana.

U Kotor Varošu živjelo je prije rata oko dvanaest tisuća Hrvata koji su u ratu protjerani sa svojih ognjišta. Potom im je sve uništeno. Mnoga sela jednostavno su nestala. Nestala je i cijela župa Sokoline u kojoj nitko više ne živi. Sve tri župne crkve i župne kuće bile su uništene. Franjevci su ih uspjeli obnoviti. Sada je u Kotor Varošu samo oko četiri-pet stotina Hrvata i to uglavnom starijih. Ratne traume ostavile su teške posljedice u srcima i dušama prognanih kotorvaroških Hrvata koji se žele vratiti u Kotor Varoš. Za njihov povratak potrebna je još veća ekonomska i politička sigurnost, a dobra suradnja kotorvaroških župnika franjevaca i općinskih vlasti hrabri i budi nadu kao i pjesma koja se čula na Sokolinama i Rokovu groblju: « Gospe naša Mala i Velika slavit ćeš se dok je katolika «.
Stipo Marčinković
Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654