Kotorvaroška Dolina

Advent

Datum: 1.1.2014.


I ovo Došašće obilježile su i humanitarne akcije. Mladi iz Welsa i drugih dijelova prikupili su sredstva i obdarili stare i bolesne.

Vrijeme od četiri nedjelje prije Božića kršćani nazivaju Došašćem ili Adventom. To je svojevrsno vrijeme priprema za proslavu svetkovine Kristovoga rođenja – Božića. Vrijeme Došašća obilježeno je radosnom nadom. To je vrijeme radosnog iščekivanja. Liturgijski, podijeljeno je u dva dijela. U prvom, do 16. prosinca Božja riječ nas upućuje na onaj konačni, drugi Kristov dolazak koji se ima dogoditi u budućnosti a od 17. prosinca naglasak je na samom događaju Kristovog rođenja koje se dogodilo i koje slavimo i Božićem dostojno obilježavamo.
Zato, u došašću pripremamo i svoju dušu za susret s Bogom ali i samome našem okolišu dajemo vanjski pečat proslave. Jedan dio obilježavanja došašća kod našega hrvatskoga naroda su Mise Zornice, koje počinju oko 6.00 ujutro. Također svoje bogoštovne prostore ali i kuće ukrašavamo adventskim vijencem čiju srž čine četiri svijeće, za svaku nedjelju po jedna.
U našem Kotor varošu ove godine imali smo Mise zornice na dva mjesta kroz cijelo vrijeme došašća - u župnoj crkvi i crkvi sv. Leopolda. I ovo Došašće obilježile su i humanitarne akcije. Mladi iz Welsa i drugih dijelova prikupili su sredstva i obdarili stare i bolesne. Žene iz naše župe ispekle su kolače i prodale ih na četvrtu nedjelju došašća i tako priskrbile 483KM za potrebe župnoga Kruha sv. Ante. Kotorvaroški Hrvati iz Koruške (Klagenfurt i Villach) na zabavi 16. studenoga 2013. prikupili su za istu svrhu 610 Eur i 100Hrk. Naši župljani prikupili su u adventskoj akciji priglavke i darovali ih središnjici Caritasa naše banjolučke Biskupije a Pekara Tradicija i Borka i Dragan Juričević darovali su kolače za Caritasov starački dom i patronažnu službu Banjaluke. Također na treću nedjelju došašća prikupili smo priloge za Caritas. Vjerujem da je bilo i pojedinačnih nezabilježenih akcija koje su sigurno zabilježene kod Gospodina. Svima koji su nešto dobro učinili u Došašću Božić je bio ljepši i radosniji.

Fra Anto Šimunović
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654