Kotorvaroška Dolina

Sveti Nikola

Datum: 16.12.2012.


Malo je zakasnio u našu župuSpomendan Svetog Nikole, zaštitnika djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika te mnogih gradova širom svijeta, obilježava se 6. prosinca. Toga dana, njemu u spomen, roditelji darivaju djecu, a ta tradicija vuče korijene iz brojnih legendi. Najpoznatija od njih govori o dobročinitelju Nikoli koji je noću kradomice darivao siromašnom plemiću zlatnike kako bi mu pomogao oko miraza za udaju svoje tri kćeri. Nikola mu je krišom tijekom noći ubacivao zlatnike kroz dimnjak, a oni su padali ravno u čarape koje su se sušile na ognjištu. Iz te priče razvila se i legenda o čišćenju čizmica i njihova postavljanja na prozor kako bi ih Sveti Nikola napunio darovima i tako nagradio dobru i poslušnu djecu.
Ako čizmice nisu bile dobro očišćene ili je dijete tijekom posljednjih godinu dana bilo zločesto, umjesto Svetog Nikole posjetio bi ih Krampus, koji bi im umjesto poklona ostavio zlatnu ili srebrnu šibu kako bi ih upozorio i kaznio za loše ponašanje. On je mitsko biće koje djecu plaši svojom strašnom pojavom: na licu ima drvenu masku, ovčju kožu te na glavi rogove, a za sobom vuče hrđave lance i zvonca.
Kako sveti Nikola živi daleko, u našu župu je malo zakasnio, nije se pojavo 6. već 9. prosinca jer je imao mnogo posla u drugim župama. Djeca su s nestrpljenjem iščekivala svetog Nikolu koji je s dva anđela došao i podijelio im darove. Posebno ih je obradovala vijest da ove godine Krampus nije uspio doći jer ga je snijeg zatrpao u Hrvatskoj.
Nakon podjele darova sv. Nikola je otišao i u župu Vrbanjce gdje su ga i tamo s nestrpljenjem dočekala djeca te je i njima uručio darove poručivši djeci da iduće godine neće zakasniti i poželio da budu još bolji i poslušniji.

Viki

  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 131.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 27.9.2022. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 130.

DOGAĐANJA U ŽUPI

Datum: 31.5.2022. Pregledaj PDF

Anketa

Što očekuješ od Crkve?

Slika tjedna

facebook_1662637827229_6973608489301647987