Kotorvaroška Dolina

Sveti Nikola

Datum: 5.12.2011.


U našoj župi je već bio sveti Nikola

Sveti Nikola je svetac katoličke i pravoslavne crkve, biskup, zaštitnik moreplovaca, ribara, pekara, zatvorenika, putnika, brodova, trgovaca, djece, i studenata. Danas je poznat kao lik koji djecu obraduje svojim poklonima na dan sv. Nikole. Bio je poznat je po tome što je tajno davao ljudima novac, pomagao im u njihovim poteškoćama. Dan sv. Nikole se obilježava 6. prosinca, odnosno 19. prosinca po julijanskom kalendaru.
Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji u pokrajini LicijI u 3. vijeku. Imao je bogate roditelje koji duže vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji ime dobija po stricu biskupu u Miri, nažalost njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam.
Postaje svećenik želeći širiti ljubav i dobrotu. Uskoro mu umire stric, biskup Mire i svi misle da će ga Nikola naslijediti. No, on skroman i u strahu od te časti bježi u Palestinu gdje živi samačkim životom. Vraća se za nekoliko godina upravo kad umire biskup, nasljednik njegovog strica. Ovaj puta nije mogao pobjeći te postaje biskup. Od tada noći provodi moleći, a dane pomažući nevoljnima i šireći vjeru. Prema narodnom vjerovanju, činio je i čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece.
U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u italijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.
I ove godine Sveti Nikola je pohodio djecu u našoj župi. Poslije pučke Mise, 4. prosinca podijelio je djeci paketiće. Tu se našao i nezaobilazni Krampus koji je imao više posla s odraslima nego sa djecom. Nadam se da će kod slijedećeg njegova posjeta biti više djece na dočeku ovoga dragog gosta.
Fra Anto Šimunović
  Povratak

Anketa

Koliko imate vremena za roditelje, za razgovor s njima?

Slika tjedna

IMG_6516